result - онтологија

вроди повеќе

вродат
Вид збор: Глагол, свршен
роди плод

дејство повеќе

мн. дејства
Вид збор: Именка, среден род
Резултат, последица, влијание, впечаток од нешто.
Албански: ndikim, rezultat

дело повеќе

мн. дела
Вид збор: Именка, среден род
Резултат, производ од работа.
Албански: rezultat

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави како резултат.
Албански: paraqit
За сметка - се покаже.

одраз повеќе

мн. одрази
Вид збор: Именка, машки род
Резултат, последица, реакција од нешто.
Албански: efekt
Употреба: Спорт

плод повеќе

мн. плодови
Вид збор: Именка, машки род
резултат
Албански: rezultat
Употреба: Преносно значење

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
За математички операции - пресметува, изнесува, чини.

продукт повеќе

мн. продукти
Вид збор: Именка, машки род
последица од нешто
Албански: rezultat

произлезе повеќе

произлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Резултира од нешто.
Албански: rezulton

происход повеќе

Види и: исход (м.)
мн. происходи
Вид збор: Именка, машки род
резултат
Употреба: Книжевен збор

резултат повеќе

мн. резултати
Вид збор: Именка, машки род
Конечен биланс на некакви дејства, појави, развиток; показател на нешто.
Албански: rezultat
Примери:
Сите беа задоволни од резултатот на акцијата.

резултира повеќе

резултираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Настанува како последица од нешто, следува, води потекло.
Примери:
Да се испита од каде резултираат тие појави.

рожба повеќе

мн. рожби
Вид збор: Именка, женски род
творба, дело

труд повеќе

мн. трудови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) плодовите на трудот
Албански: rezultat