retarded - онтологија

заостанат повеќе

заостанати
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа назад, зад другите.
Албански: i mbetur prapa, i vonuar
Употреба: Медицина

затутулен повеќе

Види и: затутули (св.)
затутулениот
Вид збор: Придавка
Што е ограничен, заостанат, прост.

неразвиен повеќе

неразвиени
Вид збор: Придавка
Што е физички или умствено слабо развиен; ненапреднат.
Албански: i pazhvilluar
Употреба: Медицина

ретардиран повеќе

ретардирани
Вид збор: Придавка
За лице со посебни потреби - што е забавен, заостанат во психичкиот или во физичкиот развој.
Употреба: Медицина

спечен повеќе

спечени
Вид збор: Придавка
Кој заостанал во развојот.
Примери:
Спечено дете.

спечурчен повеќе

Вид збор: Придавка
спечен