retell - онтологија

повтори повеќе

повторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се повтори) Каже, направи нешто во ист вид.
Албански: përsëris

превели повеќе

превелат
Вид збор: Глагол, свршен
пререче, прекаже

прекаже повеќе

прекажат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе со свои зборови нешто што е веќе кажано.
Албански: ritregoj
Каже повторно, уште еднаш.
Албански: ritregoj

прекажува повеќе

Види и: прекаже (св.)
прекажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
прекаже
Албански: ritregoj

прераскаже повеќе

прераскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекаже со свои зборови; одново раскаже.