reveal - онтологија

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
Одаде, овозможи да се открие.
Албански: demaskoj
(се издаде) се открие, се искаже
Албански: zbuloj

обелодени повеќе

обелоденат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнесе пред јавноста, објави нешто што дотогаш било тајна.

одаде повеќе

одадат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, обелодени нешто.
Албански: zuloj
(се одаде) Се открие, покаже мисли, чувства и сл.
Албански: zbuloj

открие повеќе

откријат
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти, каже некому или изнесе пред јавноcта тајна, намера, афера, корупција итн.
Албански: zbuloj
(се открие) За човек - се покаже пред некого, се разоткрие.
Албански: zbuloj, demaskoj
Употреба: Преносно значење
За простор - се покаже, се појави пред некого.
Албански: hapë, çelë

пооткрие повеќе

Види и: открие (св.)
пооткријат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, довери малку, донекаде некому нешто тајно, скриено.
Албански: zbuloj
Употреба: Преносно значење

поразголи повеќе

Види и: разголи (св.)
поразголат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнесе јавно вистина за некого или нешто, разоткрие, обелодени малку, донекаде вистина за некого или за нешто.
Албански: zbuloj, demaskoj
Употреба: Преносно значење

поткаже повеќе

поткаже
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто кришум.
Албански: zbuloj, demaskoj

провали повеќе

провалат
Вид збор: Глагол, свршен
Разоткрие некого, нешто.
Албански: zbuloj

пројави повеќе

пројават
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже, открие особина, квалитет.
Албански: tregon, shpreh

разбере повеќе

разберат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разбере) (само во 3 л. едн.) - Стане јасно, очигледно.
Албански: zbuloj

разоткрие повеќе

разоткрие
Вид збор: Глагол, свршен
(се разоткрие) Се отвори пред некого, се довери.

растајни повеќе

растајнат
Вид збор: Глагол, свршен
Одгатне, растолкува, разјасни, отркие нешто тајно.
Употреба: Поетски збор