rich - онтологија

богат повеќе

богати
Вид збор: Придавка
Кој има големи материјални блага, што има голем имот, пари; што не е беден.
Што го има или што има во големо количество, со многу елементи.
Што има големи духовни вредности, многу добри обележја.

богато повеќе

Вид збор: Прилог
богат
Примери:
Богато облечена.

имотен повеќе

имотниот
Вид збор: Придавка
Што има многу имот, што е богат.
Албански: i pasur
Употреба: Економија

мрсен повеќе

мрсниот
Вид збор: Придавка
Што е изобилен, богат.
Албански: i psaur
Употреба: Преносно значење

парајлија повеќе

Вид збор: Придавка
параллија

параллија повеќе

параллии
Вид збор: Придавка
Што има многу пари, имот.
Употреба: Неменлив збор

сочен повеќе

сочни
Вид збор: Придавка
За бои, слика - со чисти, јасни тонови.
Албански: e pasur
Употреба: Преносно значење , Ликовна уметност