rifle - онтологија

далјан повеќе

мн. далјани
Вид збор: Именка, машки род
Вид долга пушка.
Албански: pushkë
Употреба: Архаизам

далјанка повеќе

Види и: далјан (м.)
мн. далјанки
Вид збор: Именка, женски род
пушка

малихера повеќе

Види и: малинхер (м.)
мн. малихери
Вид збор: Именка, женски род
Bид брзострелна пушка со единаесетмилиметарски калибар.
Употреба: Архаизам

малихерка повеќе

Види и: малинхер (м.)
мн. малихерки
Вид збор: Именка, женски род
малихера
Употреба: Архаизам

маузерка повеќе

мн. маузерки
Вид збор: Именка, женски род
Вид воена пушка.
Употреба: Воен термин

пувче повеќе

мн. пувчиња
Вид збор: Именка, среден род
пушка

пушка повеќе

мн. пушки
Вид збор: Именка, женски род
Огнено, војничко или ловечко оружје со една или две цевки.
Употреба: Воен термин

туфек повеќе

мн. туфеци
Вид збор: Именка, машки род
пушка
Турски: tüfek
Употреба: Архаизам , Воен термин

џевердан повеќе

мн. џевердани
Вид збор: Именка, машки род
Вид пушка украсена со седеф и скапоцени камења.
Употреба: Архаизам