right - онтологија

вдесно повеќе

Вид збор: Прилог
По десната страна.

десен повеќе

десни
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа на спротивната страна од страната на срцето, што е на спротивната страна од левата.
Латински: dexter
Што е политички конзервативен.

десница повеќе

мн. десници
Вид збор: Именка, женски род
Десна рака.
Албански: e djathta
Партии, политичари што застапуваат конзервативна политика; десна страна во парламентот.
Албански: e djathta
Употреба: Политика

десно повеќе

Вид збор: Прилог
Што се врши на десната страна.

надесно повеќе

Вид збор: Прилог
На десна страна, во десна насока.

прав повеќе

прави
Вид збор: Придавка
Што е исправен.
Албански: i drejtë
Што е вистински, таков како што треба.
Албански: i drejtë
Што постапува правилно, исправно.
Албански: drejtë
десен
Албански: e djathtë
Употреба: Архаизам , Народна поезија

правдина повеќе

мн. правдини
Вид збор: Именка, женски род
(обично во мн.) право
Албански: e drejtë

правилен повеќе

правилни
Вид збор: Придавка
Што е таков како што треба, вистински, реален, точен.
Албански: i drejtë

право повеќе

мн. права
Вид збор: Именка, среден род
Она што му припаѓа на поединецот врз основа на законски одредби и прописи што ги гарантира државата.
Албански: e drejtë

справедлив повеќе

справедливи
Вид збор: Придавка
Кој и одговара на вистината, на стварноста, правилен.
Примери:
Справедлива критика.