ring - онтологија

алче повеќе

Види и: алка (ж.)
мн. алчиња
Вид збор: Именка, среден род
алка
Турски: halka Албански: verigë
Употреба: Деминутив

бие повеќе

бијат
Вид збор: Глагол, несвршен
ѕвони
Албански: tingëllon

боралиште повеќе

Види и: борилиште (ср.)
мн. боралишта
Вид збор: Именка, среден род
борилиште

борилиште повеќе

мн. борилишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што се одвива борба, борење.
Употреба: Спорт

бурма повеќе

мн. бурми
Вид збор: Именка, женски род
Вид прстен, вообичаено златен, венчален или свршенички.
Турски: burma Албански: burmë, unazë fejese

бурмалија повеќе

мн. бурмалии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Прстен во форма на бурма.
Употреба: Неменлив збор

бучи повеќе

бучат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) Му прави бучава.
Албански: ushton

вивка повеќе

мн. вивки
Вид збор: Именка, женски род
Колак што се подметнува на главата за носење товар.

заждринга повеќе

заждрингаат
Вид збор: Глагол, свршен
заѕвечи

заѕвони повеќе

Види и: ѕвони (несв.)
заѕвонат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕвони, доѕвони кратко.
Албански: tingëllon
(само во 3 л.) Се огласи со ѕвонење.
Албански: tingëllon

заѕуни повеќе

Види и: ѕуни (несв.)
заѕунат
Вид збор: Глагол, свршен
заѕвони
Албански: tingëllon

ѕвечи повеќе

ѕвечат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава метален звук, звук од стакло и сл.

ѕвони повеќе

ѕвонат
Вид збор: Глагол, несвршен
Произведува ѕвон.
Албански: tingëllon, cingëron
Прави нешто (ѕвонец, метален предмет) да произведува ѕвон.
Албански: bën zile
Се јавува некому на телефон, телефонира.
Албански: bën zile
Се причинува некому дека слуша ѕвонење.
Албански: tingëllon
Употреба: Преносно значење

ѕврцне повеќе

ѕврцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се јави некому на телефон.
Употреба: Дијалектен збор

ѕуни повеќе

ѕунат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава висок продолжен звук на метал или на стакло и сл.; сп. ѕвони.
Албански: tingëllon

изѕвони повеќе

изѕвонат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со ѕвонење.

колак повеќе

мн. колаци
Вид збор: Именка, машки род
Обрач во облик на ѓеврек, направен од шајак исполнет со парталчиња, што cе става на глава кога се носи нешто.
Албански: hallkë koke

круг повеќе

мн. кругови
Вид збор: Именка, машки род
Bид подвижна гимнастичка справа со два паралелни круга, обрачи што висат на долги ремени.
Албански: rreth
Употреба: Спорт

круна повеќе

мн. круни
Вид збор: Именка, женски род
Дел од цветот со одвоени или сраснати цветни ливчиња.
Албански: kurorë lule
Употреба: Ботаника , Зоологија

поврзе повеќе

поврзе
Вид збор: Глагол, свршен
(се поврзе) Стапи во врска, оствари контакт еден со друг.
Албански: lidh, fut në rreth

поѕвечи повеќе

Види и: ѕвечи (несв.)
поѕвечат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕвечи краткотрајно.

поѕвечка повеќе

Види и: ѕвечка (несв.)
поѕвечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕвечка краткотрајно.

поѕвони повеќе

Види и: ѕвони (несв.)
поѕвонат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕвони краткотрајно.

поѕуни повеќе

Види и: ѕуни (несв.)
поѕунат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕуни, се огласи со ѕунење.

прстен повеќе

мн. прстени
Вид збор: Именка, машки род
Украс што се носи на прст како накит или знак за брачна состојба.
Албански: unazë
Предмет со облик на прстен.
Албански: unazë

разѕвони повеќе

Види и: ѕвони (несв.)
(се) разѕвонат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ѕвони; почне силно, долго да ѕвони.

ринг повеќе

мн. рингови
Вид збор: Именка, машки род
Ограден простор за натпревари во бокс и борење.
Употреба: Спорт
Примери:
Борбите на рингот беа жестоки.

цвекне повеќе

Види и: цвикне (св.)
цвекнат
Вид збор: Глагол, свршен
(непреод.) Пушти метален звук.
Примери:
(нар. поез.) Чевли тропнале, перја цвекнале.

цвикне повеќе

цвикнат
Вид збор: Глагол, свршен
(непреод.) Пушти метален звук.
Примери:
Герданот ми цвикна.