rinse - онтологија

доисплакне повеќе

Види и: исплакне (св.)
доисплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Исплакне сѐ што било за плакнење.

жабурка повеќе

жабуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави гаргара, ја плакне устата или грлото.

замие повеќе

Види и: мие (св. и несв.)
замијат
Вид збор: Глагол, свршен
Измие набрзина, згора-згора.
Албански: shpërlaj
(се замие) Се измие набрзина, згора-згора.
Албански: shpërlaj

заплави повеќе

Види и: плави (несв.)
заплават
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плави алишта.

заплакне повеќе

заплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Измие нешто набрзина, згора-згора.

исплави повеќе

Види и: плави (несв.)
исплават
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со плавење.

исплакне повеќе

исплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со плакнење.
Албански: shpërlaj

оплакне повеќе

оплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
По миење (садови), измие само со чиста вода.
Албански: shpërlaj

плави повеќе

плават
Вид збор: Глагол, несвршен
Отстранува сапуница од алишта.
Албански: shpërlaj

плакне повеќе

плакнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мие со вода без сапун.
Албански: shpërlaj

подзаплакне повеќе

Види и: заплакне (св.)
подзаплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Заплакне само малку, недоволно.

пожабурка повеќе

Види и: жабурка (несв.)
пожабуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Жабурка малку, кратко време.

поисплакне повеќе

Види и: исплакне (св.)
поисплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Исплакне малку, или малку повеќе.

пооплакне повеќе

Види и: поисплакне (св.)
пооплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
поисплакне

потплакне повеќе

Види и: плакне (несв.)
потплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Плакне малку.

преплакне повеќе

плеплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Одново исплакне.
Албански: shpërlaj përsëri

промие повеќе

промијат
Вид збор: Глагол, свршен
Мие набрзина, како било.
Албански: laj shpejt

сплакне повеќе

сплакнат
Вид збор: Глагол, свршен
исплакне
Албански: shpërlaj

сплакнува повеќе

Види и: сплакне (св.)
сплакнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
исплакнува
Албански: shpërlaj