root - онтологија

жила повеќе

мн. жили
Вид збор: Именка, женски род
Оној дел од растението што избива од коренот во земјата и низ кој растението добива храна.
Албански: rrënjë
Употреба: Ботаника

жилиште повеќе

мн. жилишта
Вид збор: Именка, среден род
жила
Албански: rrënjë, dell
Употреба: Аугментатив , Ботаника

корен повеќе

мн. корени
Вид збор: Именка, машки род
Подземниот дел на растението со чија помош стои прицврстено и извлекува хранливи материи и вода, неопходни за него.
Албански: rrënjë
Употреба: Ботаника
Дел од влакно, нерв, нокот или заб што е враснат во ткивото на организмот.
Албански: rrënjë
Употреба: Анатомија
Долен дел од некои органи од кој како да расте, да никне органот.
Албански: rrënjë
Употреба: Анатомија
Основата на некои израстоци на телото кај човек или кај животно.
Албански: rrënjë
Непроменлив дел од зборот, без претставки и наставки, што го носи основното значење.
Албански: rrënjë
Употреба: Лингвистика
Големина, која подигната на одреден степен, го потенцира веќе дадениот број.
Албански: rrënjë
Употреба: Математика

коренушка повеќе

мн. коренушки
Вид збор: Именка, женски род
корен

кочан повеќе

мн. кочани
Вид збор: Именка, машки род
Корен на опашка и сл.
Турски: koçan Албански: rrënjë
Употреба: Преносно значење

никулец повеќе

мн. никулци
Вид збор: Именка, машки род
(обично во мн.) Почеток, почетоци на нешто, на некоја појава што се развива.
Албански: rrënjë, embrion
Употреба: Преносно значење