rope - онтологија

јаже повеќе

мн. јажиња
Вид збор: Именка, среден род
Производ од усукани или плетени влакна од коноп или од друг материјал што може да се усукува, со голема должина, со различна дебелина, релативно еластичен.

кабел повеќе

мн. кабли
Вид збор: Именка, машки род
Вид бродско челично јаже.
Албански: litar metalik, sajllë

колак повеќе

мн. колаци
Вид збор: Именка, машки род
Ортома, јаже, црево за полевање и сл. свиткани, собрани во круг.
Албански: rrotull

ортома повеќе

мн. ортоми
Вид збор: Именка, женски род
дебело јаже
Турски: hortum Албански: litar, tërkuzë

пајван повеќе

мн. пајвани
Вид збор: Именка, машки род
Јаже за врзување на нозете на коњ или друго животно за да не трча кога пасе.
Турски: payvant
Примери:
(нар. поез.) Клало коњи во пајвани.

сајла повеќе

мн. сајли
Вид збор: Именка, женски род
Челично јаже, врвца.
Германски: Seil

сиџим повеќе

Вид збор: Именка, машки род
врвка, јаже
Турски: sicim
Употреба: Разговорно
Примери:
Го врза со сиџим.

сиџимка повеќе

Види и: сиџим (м.)
мн. сиџимки
Вид збор: Именка, женски род
сиџим
Турски: sicim
Употреба: Деминутив