ruin - онтологија

пајдосува повеќе

пајдосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
пропаѓа
Албански: humbet, zhduket
Употреба: Архаизам , Разговорно

подрасипе повеќе

Види и: расипе (св.)
подрасипат
Вид збор: Глагол, свршен
Расипе малку, донекаде.
Албански: prish pak, shkatërroj

пропадне повеќе

пропаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби чувство на достоинство, чест; морално падне.
Албански: rrënoj
Употреба: Преносно значење

пропаѓа повеќе

пропаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пропадне

руинира повеќе

руинираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Урне, урива нешто, сруши, руши.
Албански: ruinoj, prish, rrënoj

руши повеќе

рушат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се руши) Се претвора во урнатини.
Албански: shkatëron

сруши повеќе

срушат
Вид збор: Глагол, свршен
За здравје - сосипе, уништи.
Албански: shkatërron
Употреба: Преносно значење

упропасти повеќе

упропастат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, расипе
Албански: prish, shkatërroj
Примери:
Си го упропасти здравјето.
(се упропасти) сe уништи
Албански: prishet, shkatërrohet

упропастува повеќе

Види и: упропасти (св.)
упропастуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
уништува, расипува
Албански: prish, shkatërron
(се упропастува) се уништи
Албански: prishet, shkatërrohet

урне повеќе

урнат
Вид збор: Глагол, свршен
(за чест, углед) наруши
Албански: prish
Употреба: Преносно значење

урниса повеќе

урнисаат
Вид збор: Глагол, свршен
упропасти, сруши
Албански: prish
(се урниса) се упропасти
Албански: prish

фироса повеќе

фиросаат
Вид збор: Глагол, свршен
упропасти, уништи
Употреба: Разговорно