run - онтологија

бодина повеќе

бодинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Трча силно.
Албански: vrapon shpejt

врви повеќе

врват
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди, поминува без запирање, со ист чекор покрај нешто, некаде.
Албански: ecë
Се протега, минува, води некаде (за пат, сообраќајна врска).
Албански: ecë
За време, за живот - поминува, тече.
Албански: kalon

втрча повеќе

втрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотрча, влезе со трчање.

грабадина повеќе

грабадинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
трча
Албански: vrapoj, ngaj

дотрча повеќе

дотрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне со трчање; стигне брзо.
Албански: arrij duke ngar
Престане да трча.
Албански: ndalon vrapimin

забега повеќе

забегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бега.
Албански: ik
Избега, пребега.
Албански: ik

заграбадина повеќе

Види и: грабадина (несв.)
заграбадинаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да грабадина.

заточи повеќе

заточат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заточи) Се движи без прекин, долго време.
Албански: rjedh
Употреба: Преносно значење

зацепи повеќе

Види и: цепи (несв.)
зацепат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне, фати насока.
Албански: niset në një drejtim
Употреба: Разговорно

изнатрча повеќе

Види и: натрча (св.)
изнатрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натрча во голем број, наеднаш.
Албански: vrapoj, ngaj

истрча повеќе

Види и: трча (несв.)
истрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине определено растојание со трчање.
Албански: vrapoj, ngaj
Излезе некаде со трчање.
Албански: dal shpejt
(се истрча) Се раздвижи со трчање, потроши вишок енергија.
Албански: vrapoj
Употреба: Разговорно

јури повеќе

јурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Многу брзо се движи, трча, бега.

кандидира повеќе

кандидираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се кандидира) Истакне, истакнува, предложи, предлага своја кандидатура.
Албански: kandidohem

натрча повеќе

Види и: трча (несв.)
натрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
За множество - со трчање стигне, се насобере.
Албански: vrapoj, ngaj
Во фудбалот - се стрча кон топката.
Албански: vrapoj
(се натрча) Со трчање си стигне.
Албански: vrapoj
(се натрча) Со трчање се задоволи, помине долго време во трчање.
Албански: vrapoj mjaftueshëm

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
За механизам - работи, се движи вршејќи ја специфичната функција.
Албански: shkon, ecë
се протега, се простира
Албански: shtrihet
За работа, за нешто што се прави, што се случува.
Албански: shkon

позатрча повеќе

Види и: затрча (св.)
(се) позатрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се затрча повеќе, уште повеќе.
Се затрча, се истрча, направи нешто премногу бргу без да размисли.

порастрча повеќе

Види и: растрча (св.)
(се) порастрчат
Вид збор: Глагол, свршен
Се растрча малку, донекаде.

потрча повеќе

потрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Трча малку, кратко време.
Албански: ngas, vrapoj
Забрзано се упати негде.
Албански: vrapoj
Побрза да направи нешто.
Албански: vrapoj, shpejtoj
Употреба: Преносно значење

претрча повеќе

Види и: трча (несв.)
претрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине определено растојание со трчање.
Албански: vrapoj shkurt
Отиде до некаде.
Албански: vrapoj shkurt

разоди повеќе

(се) разодат
Вид збор: Глагол, свршен
За машина, процес - почне добро да работи.
Албански: filloj të punoj, nis

растрча повеќе

Види и: трча (несв.)
растрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да се растрча.
Албански: bën të vrapoj
Примери:
Успеа да ме растрча.
(се растрча) Почне силно да трча во разни правци.
Албански: vrapoj shpejt
Примери:
Ќе се растрча, ако е дебел.
(се растрча) Почне да трча на разни места по работа.
Албански: vrapon kahmos
Примери:
Се растрчаа и свршија работа.

стрча повеќе

Види и: трча (несв.)
стрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне со трчање.
Албански: nxitoj, vrapoj
Примери:
Кога го видоа автобусот, стрчаа сите.
(се стрча) Веднаш дотрча.
Албански: vrapoj, nxitoj
Примери:
Се стрчаа децата.

тече повеќе

течат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта течност да тече; излегува течност од нешто.
Албански: rrjedh
За интерес - расте.
Албански: rrjedh, shkon, ecë
Употреба: Економија , Преносно значење

точка повеќе

Види и: точи (несв.)
(се) точкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Минува во мноштво, се ниже, тече.
Албански: rrjedh

тркне повеќе

тркнат
Вид збор: Глагол, свршен
потрча, отрча
Примери:
Ајде, тркни докај него.

тркнува повеќе

Види и: тркне (св.)
тркнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
тркне

трча повеќе

трчаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди многу брзо со посебен чекор.
Албански: vrapoj, ngaj
Оди, разодува по различни установи, луѓе за да сврши, да среди некоја работа.
Албански: ngaj
Употреба: Преносно значење

трчка повеќе

Види и: трча (несв.)
трчкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
трча
Употреба: Деминутив