sacrifice - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
жртвува
Албански: sakrifikon

жртвува повеќе

жртвуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Принесе, принесува жртва на божество.
Албански: sakrifikon, flijon
Изложи, изложува нешто или некого на уништување, на пропаѓање заради или поради некого или нешто.
Албански: sakrifikon, flijon
Несебично дава, дарува, посветува.
Албански: sakrifikon
(се жртвува) Се лишува, се откажува од нешто.
Албански: sakrifikon

заложи повеќе

заложат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, направи жртва, жртвува нешто.
Албански: sakrifikoj
Употреба: Преносно значење

пожртвува повеќе

Види и: жртвува (св. и несв.)
пожртвуваат
Вид збор: Глагол, свршен
жртвува
Албански: sakrifikoj
(се пожртвува) се жртвува
Албански: sakrifikohem