saddle - онтологија

нагрби повеќе

нагрбат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене на грб.
Албански: ngarkoj, mbaj në shpinë

насамари повеќе

насамарат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави самар на товарен добиток.
Албански: vë samar, shaloj

опседла повеќе

опседлат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави седло на коњ и сл.

оседла повеќе

оседлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави седло на коњ, магаре; потседла.

плешка повеќе

мн. плешки
Вид збор: Именка, женски род
Месо околу рамото.
Албански: shpatull
Употреба: Гастрономија
Примери:
Во торбата карта вино и една плешка со месо.

потседла повеќе

потседлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави седло, самар на коњ, магаре, маска.

ружа повеќе

ружаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Обично за коњ - спрема, токми, седла.
Примери:
Луѓе се берат, коњи се ружаат.

самар повеќе

мн. самари
Вид збор: Именка, машки род
Грубо седло, обично за магариња, маски и коњи.
Турски: semer Албански: samar, shalë
Примери:
Купи во градот нов самар за своето добро магаре.

самари повеќе

самарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става самар на животно.
Албански: vë samar
Примери:
Самари магаре.

самариште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
самар
Употреба: Аугментатив

самарче повеќе

мн. самарчиња
Вид збор: Именка, среден род
самар
Употреба: Деминутив

седленце повеќе

Види и: седло (ср.)
мн. седленца
Вид збор: Именка, среден род
седло
Употреба: Деминутив

седли повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
седла
Употреба: Ретко

седло повеќе

мн. седла
Вид збор: Именка, среден род
Седало на јавач закрепено на коњ.
Албански: shalë
Примери:
(разг.) За магаре седло.
На велосипед, мотоцикл, трактор и сл. - седиште.
Албански: shalë, ulëse
Примери:
Го зеде велосипедот, се фрли на седлото и го снема.
Вдлабнато место на било.
Албански: shalë
Употреба: Геологија
Примери:
Одеше по седлото на планината.