sadness - онтологија

жалост повеќе

(едн.) жалоста
Вид збор: Именка, женски род
Душевна болка, тага, жал.
Албански: pikëllim, brengë

разжалостување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разжалување

разжалување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) разжалува

растаженост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
растажи

снужденост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
снужден
Употреба: Книжевен збор

умиленост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
натаженост, растаженост