sail - онтологија

бразди повеќе

браздат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плови по вода, по воздух.
Албански: lundron
Употреба: Преносно значење

броди повеќе

бродат
Вид збор: Глагол, несвршен
плови
Албански: lundroj

ветрило повеќе

мн. ветрила
Вид збор: Именка, среден род
едро
Албански: velë
Употреба: Архаизам

доброди повеќе

добродат
Вид збор: Глагол, свршен
Пристигне пловејќи.
Албански: arrij me lundrim

едренце повеќе

Види и: едро (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
мало едро
Употреба: Деминутив

едро повеќе

мн. едра
Вид збор: Именка, среден род
Вид јако платно со различна големина и форма во кое, кога е распнато, дува ветерот и го движи бродот (едреникот) или едрилицата.

заброди повеќе

забродат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да броди.
Албански: fillon të lundroj

заплива повеќе

запливаат
Вид збор: Глагол, свршен
заплови
Албански: lundroj
Употреба: Дијалектен збор

заплови повеќе

запловат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плови.

платно повеќе

мн. платна
Вид збор: Именка, среден род
едро на едрилица
Албански: velë

плива повеќе

пливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плови
Албански: lundroj
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

плови повеќе

пловат
Вид збор: Глагол, несвршен
За пловен објект: лаѓа, брод, подморница - се движи по површината на водата или во неа.
Албански: lundron
се движи, плива, транспортира
Албански: lundron
Употреба: Разговорно