sale - онтологија

купопродажба повеќе

мн. купопродажби
Вид збор: Именка, женски род
Спогодба меѓу две страни со која едната страна продава, а другата купува.
Албански: shitblerje
Употреба: Економија

пласман повеќе

(едн.) пласманот
Вид збор: Именка, машки род
Пласирање, продажба на стоки.
Албански: shitje
Употреба: Економија

продажба повеќе

мн. продажби
Вид збор: Именка, женски род
Давање, отстапување стока за определена цена.
Албански: shitje
Употреба: Економија

распродажба повеќе

распродажбата
Вид збор: Именка, женски род
Продавање по пониски цени.
Албански: shitje me lirim
Употреба: Економија
Примери:
Распродажба на текстил.