sanatorium - онтологија

лекувалиште повеќе

мн. лекувалишта
Вид збор: Именка, среден род
Место за лекување.
Употреба: Медицина

лечилиште повеќе

Види и: лекувалиште (ср.)
мн. лечичишта
Вид збор: Именка, среден род
лекувалиште

санаториум повеќе

мн. санаториуми
Вид збор: Именка, машки род
Установа за лекување и одмор.
Употреба: Медицина
Примери:
Санаториум за болни од туберкулоза.