scale - онтологија

кантар повеќе

мн. кантари
Вид збор: Именка, машки род
Направа за мерење тежина.
Турски: kantar

капан повеќе

мн. капани
Вид збор: Именка, машки род
Кантар со тасови.
Албански: peshore, kantar

крлушка повеќе

мн. крлушки
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) Тврди рожести плочки што го штитат телото на некои рбетници (риби, гуштери, змии).
Албански: luspë
Употреба: Зоологија

лушпа повеќе

мн. лушпи
Вид збор: Именка, женски род
(обично во мн.) Тврди коскени или рожести плочки на телото на рибите.
Албански: luspa
Употреба: Зоологија

маштап повеќе

Вид збор: Именка, машки род
мера, размер
Германски: Maßstab
Употреба: Дијалектен збор

паланза повеќе

Види и: баланѕа (ж.)
мн. паланзи
Вид збор: Именка, женски род
кантар, вага
Употреба: Дијалектен збор

скала повеќе

мн. скали
Вид збор: Именка, женски род
Серија од осум ноти по висината на звукот.
Албански: shkallë
Употреба: Музика и танц
Во некои уреди и апарати - линија на која се нанесени размери.
Албански: shkallë

скалира повеќе

скалираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Вреднува резултати по статистички определена скала.
Употреба: Математика

сразмер повеќе

мн. сразмери
Вид збор: Именка, машки род
Однос на делови меѓу себе и спрема целината, сооднос, пропорција.
Албански: përpjestim
Употреба: Математика
Примери:
Во кој сразмер?

терезија повеќе

мн. терезии
Вид збор: Именка, женски род
Направа за мерење тежина, со лост и два таса.
Турски: terazi Албански: terezi, peshore