scarcity - онтологија

криза повеќе

мн. кризи
Вид збор: Именка, женски род
Голем недоcтиг на нешто.
Албански: mungesë
Употреба: Економија

оскудица повеќе

(едн.) оскудицата
Вид збор: Именка, женски род
Немаштија, отуство на нешта неопходни за живот.
Албански: skamje
Недостиг, недоволно имање.
Албански: munges, skamje

скудност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
бедност, беда, сиромаштија

ќесат повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
оскудица, криза
Турски: kesat Албански: skamje
Употреба: Архаизам , Економија
Примери:
Голем ќесат е.