schemer - онтологија

аферист повеќе

мн. аферисти
Вид збор: Именка, машки род
Човек што шири, што предизвикува афери.

интригант повеќе

мн. интриганти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прави интриги, што подметнува невистина.

матач повеќе

мн. матачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што лаже, што измислува.
Албански: ngatrresarë
Употреба: Пејоратив , Разговорно

матикаша повеќе

мн. матикаши
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави сплетки.
Употреба: Разговорно

местач повеќе

мн. местачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што мести некоја работа.
Употреба: Разговорно

режисер повеќе

мн. режисери
Вид збор: Именка, машки род
сплеткар, интригант
Албански: intrigant, ngatërrestar
Употреба: Економија , Пејоратив
Примери:
Тој е режисер на семејните караници.

сплеткар повеќе

мн. сплеткари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави сплетки.

сплеткарка повеќе

Види и: сплеткар (м.)
мн. сплеткарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена сплеткар.

шепнипокров повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Озборување во кругот на семејството, се мисли особено на жена која го наговара својот маж против останатите членови на семејството.
Употреба: Разговорно

шмеќар повеќе

мн. шмеќари
Вид збор: Именка, машки род
сплеткар, вешт измамник