screen - онтологија

екран повеќе

мн. екрани
Вид збор: Именка, машки род
Бело платно или друга бела површина врз која се врши проекција на филм или на слики, дијапозитиви и сл.
Албански: ekran
Дел од телевизор, компјутер преку кој може да се гледа слика или текст.
Албански: ekran
Употреба: Технологија

параван повеќе

мн. паравани
Вид збор: Именка, машки род
Подвижно засолниште, преграда во соба.
Француски: paravent Албански: paravan

платно повеќе

мн. платна
Вид збор: Именка, среден род
филмско платно
Албански: ekran