scribble - онтологија

драска повеќе

драскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пишува, црта глупости, чкрта.
Албански: shkarravit
Употреба: Преносно значење

зачкраба повеќе

зачкрабаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чкраба.

зашарка повеќе

Види и: зашара (св.)
(се) зашаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
се зашара
Албански: shkarravit
Употреба: Деминутив

исчкрта повеќе

исчкртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие нешто со чкртаници.
Албански: shkarravis

ишари повеќе

Види и: шари (несв.)
ишарат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие определена површина со различни бои, направи нешто да биде шарено.
Албански: shkarravit

ишарка повеќе

Види и: шарка (несв.)
ишаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
ишари
Употреба: Деминутив

надраска повеќе

надраскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише набрзина, нечитливо, нацрта како било.
Албански: shkaravit
Употреба: Преносно значење

начкрта повеќе

начкртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Лошо, набрзина напише или нацрта нешто.

наштрапа повеќе

наштрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише, нацрта лошо, набрзина.
Албански: shkarravit

писание повеќе

мн. писанија
Вид збор: Именка, среден род
Лошо напишан текст.
Албански: shkrim
Употреба: Иронично

чкрта повеќе

чкртаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Без обврска пишува, црта, прецртува.
Албански: shkarravitje

шкраба повеќе

шкрабаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пишува, црта без ред и без некоја определена цел и замисла.
Употреба: Разговорно

шкрта повеќе

Види и: чкрта (несв.)
шкртаат
Вид збор: Глагол, несвршен
чкрта