scribe - онтологија

писар повеќе

мн. писари
Вид збор: Именка, машки род
Општински писар
Примери:
Судски писар.

писаринка повеќе

мн. писаринки
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пишува безвредни работи.
Употреба: Груб збор
Примери:
Тој бил ситна писаринка.

писарка повеќе

Види и: писар (м.)
мн. писарки
Вид збор: Именка, женски род
Жена писар.

пишувач повеќе

мн. пишувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пишува текст.
Албански: shkrues, shkrimtar
Употреба: Аугментатив , Дијалектен збор

ќатип повеќе

Вид збор: Именка, машки род
писар
Турски: kâtip
Употреба: Архаизам