seal - онтологија

жиг повеќе

мн. жигови
Вид збор: Именка, машки род
Направа со врежан натпис или знак којашто служи за ставање отпечаток врз некого или врз нешто заради обележување, распознавање, заверка и сл.
Албански: vulos
Употреба: Административен термин
отпечаток
Албански: gjurmë
Употреба: Административен термин

замба повеќе

мн. замби
Вид збор: Именка, женски род
Печат, штембил, изработен од тврд метал со кој се удира жиг, дамка.
Турски: zımba

заптивка повеќе

мн. заптивки
Вид збор: Именка, женски род
Направа што спречува пропуштање на течноста или гасовите.
Употреба: Технологија

муур повеќе

мн. муури
Вид збор: Именка, машки род
печат, жиг
Турски: mühür
Употреба: Архаизам

мухур повеќе

Види и: муур (м.)
мн. мухури
Вид збор: Именка, машки род
муур
Употреба: Архаизам

печат повеќе

мн. печати
Вид збор: Именка, машки род
Прибор со изрежани знаци за отпечатување врз хартија, восок и др.
Албански: vulë
Примери:
Донеси го сега печатот.

пломба повеќе

мн. пломби
Вид збор: Именка, женски род
Парче олово со печат, фабричка марка - за на врата, за спакувана стока - како знак дека не може да се отвори без да се уништи тоа парче.
Албански: plombë, vulë
Примери:
Вреќата имаше одгоре пломба.

фока повеќе

мн. фоки
Вид збор: Именка, женски род
Вид морски цицач што живее во студените мориња, тулјан.
Латински: Phoca vitulina
Употреба: Зоологија

штембил повеќе

мн. штембили
Вид збор: Именка, машки род
печат
Германски: Stempel
Употреба: Архаизам