search - онтологија

алка повеќе

алкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара, напипува
Употреба: Дијалектен збор

бара повеќе

бараат
Вид збор: Глагол, несвршен
Настојува да најде некого или нешто.
Албански: kërkon

барка повеќе

баркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара по малку, внимателно, со напипување.
Албански: kërkon

буричка повеќе

буричкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пребарува, испревртува
Албански: kërkoj, përziej

забара повеќе

забараат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бара.

забарка повеќе

Види и: барка (несв.)
забаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да барка.

затарашка повеќе

Види и: тарашка (несв.)
затарашкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тарашка.

затражи повеќе

затражат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бара.
Употреба: Дијалектен збор

заџбара повеќе

Види и: џбара (несв.)
заџбараат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да џбара.
Албански: fillon të kërkoj
(се заџбара) се пребарува
Албански: kërkoj

зашурка повеќе

зашуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Почне да бара, да пребарува.
Албански: kërkon

изнабара повеќе

Види и: набара (св.)
изнабараат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнајде сѐ што требало да се најде.

нура повеќе

(се) нураат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара
Албански: kërkoj
Употреба: Дијалектен збор

обара повеќе

обараат
Вид збор: Глагол, свршен
пребара, претресе
Албански: kërkoj
Употреба: Народна поезија

пала повеќе

палаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Тргнала од село на село мома да му пала.

побара повеќе

побараат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потруди да најде.
Албански: kërkon

попала повеќе

попалат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара некого или нешто.

попобара повеќе

Види и: побара (св.)
попобараат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара уште малку, некое време.

пребара повеќе

пребараат
Вид збор: Глагол, свршен
Избара, претресе сѐ за да најде некого или нешто.
Албански: kërkim
Бара повторно, уште еднаш.
Албански: kërkon përsëri
(се пребара) Се претресе самиот себеси барајќи нешто.
Албански: bastis veten

пребира повеќе

пребираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пребарува, растура правејќи избор.
Албански: kërkoj, bëj seleksionim

преврти повеќе

превртат
Вид збор: Глагол, свршен
За книга, весник - разгледа, прегледа.
Албански: kërkoj

претресе повеќе

претресат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши претрес на некого или нешто.
Албански: kontrolloj

пробара повеќе

Види и: бара (несв.)
пробараат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара малку, набрзина, згора - згора.

прочепка повеќе

Види и: чепка (несв.)
прочепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Избара, пребара, разгледа, извиди нешто.
Албански: kërkoj, rrëmoj
Употреба: Преносно значење

тарашка повеќе

Види и: тарашува (несв.)
тарашкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тарашува
Турски: taraşlamak

тарашува повеќе

тарашуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
претура, пребарува
Турски: taraşlamak

трага повеќе

трагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа или испитува наоколу во обид да најде нешто.
Албански: gjurmoj
Испитува во потрага по злато, нафта, итн.
Албански: gjurmoj

тражи повеќе

тражат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара
Употреба: Дијалектен збор

џбура повеќе

џбураат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара, претура
Албански: kërkon
Употреба: Разговорно

шурка повеќе

шуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бара, претура, преметка
Албански: kërkoj
Примери:
Бараше, шуркаше, но ништо не најде.