seem - онтологија

пресени повеќе

(се) пресенуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) присени

присени повеќе

(се) присенат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му, ...) се пристори, се причини нешто.
Албански: ngjan, më duket
Употреба: Безлично

пристори повеќе

(се) присторат
Вид збор: Глагол, свршен
Се причини некому дека нешто станало, дека нешто е.
Употреба: Безлично

причини повеќе

причинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се причини) Се пристори некому, се виде поинакво.

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стори) се причини
Албански: duket
Употреба: Безлично

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се чини) Само 3 л. еднина со кратките форми на личните заменки за индиректен предмет во модална употреба.
Албански: ngjan, duket
Употреба: Безлично