select - онтологија

бира повеќе

Види и: избира (несв.)
бираат
Вид збор: Глагол, несвршен
избира

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
разгледува, бира
Албански: zgjedh

доизбере повеќе

Види и: избере (св.)
доизберат
Вид збор: Глагол, свршен
Избере од нешто што останало.
Албански: zgjedh

доодбере повеќе

Види и: одбере (св.)
доодберат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбере до крај.

избегнува повеќе

избегнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одбира, врши избор на нешто.
Албански: zgjedh, selektoj

избере повеќе

изберат
Вид збор: Глагол, свршен
Врши, прави избор.
Албански: zgjedh

избира повеќе

избираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави избор.
Албански: zgjedh

изодбере повеќе

изодберат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбере многу, во доволна мера.

подбере повеќе

подберат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи подбор, одбере, избере.
Албански: përzgjedh

пребере повеќе

преберат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере и последното од тоа што го има, од тоа што е за собирање.
Албански: mbledh të gjitha

пребира повеќе

пребираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Избира, пробира, прави избор.
Албански: zgjedh, selektoj

пресее повеќе

пресеат
Вид збор: Глагол, свршен
Го одбере најдоброто.
Албански: selektoj
Употреба: Преносно значење

пробере повеќе

Види и: бере (св. и несв.)
проберат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи избор набрзина.

селектира повеќе

селектираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Врши селекција; одбере, одбира, издели, изделува според некоја особина, карактеристика и сл.

селекционира повеќе

Види и: селектира (св. и несв.)
селекционираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
селектира