semivowel - онтологија

полуглас повеќе

мн. полугласови
Вид збор: Именка, машки род
Назив за старословенските редуцирани гласови и соодветните букви голем и мал ер.
Албански: gjysëmzë
Употреба: Лингвистика
Придружна темна самогласка што се слуша при изговорот на согласка (сржи, за'ржи; при определен изговор; б', в' итн.)
Албански: gjysëmzë
Употреба: Лингвистика