send - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати некого некаде на работа, се погрижи за неговата работа.
Албански: dërgoj

доиспрати повеќе

Види и: испрати (св.)
доиспратат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати сѐ што било за испраќање.
Албански: dërgoj të gjitha

испрати повеќе

испратат
Вид збор: Глагол, свршен
Прати некому нешто преку посредник (по пошта, по друго лице).
Албански: dërgoj
Прати некого некаде да изврши некаква задача.
Албански: dërgoj

напушти повеќе

напуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати повеќемина.
Албански: lëshoj, dërgoj

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пренесува од едно место на друго со превозно средство (за стоки - превезува, испраќа).
Албански: dërgon

поиспрати повеќе

Види и: испрати (св.)
поиспратат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати се што треба да се испрати нешто или некого, придружи сите целосно.
Албански: përcjell, dërgoj

прати повеќе

пратат
Вид збор: Глагол, свршен
Упати некого некаде со определена цел.
Албански: dërgoj
Упати, достави некому нешто.
Албански: dërgoj
Изрази почит, внимание кон некого (со зборови, со гест, писмено).
Албански: dërgoj
Во состав на некои именки изразува дејство во однос со значењето на именката.
Албански: dërgoj

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати, испраќа: пари, писмо, глас и сл.
Албански: dërgoj

распрати повеќе

Види и: прати (св.)
распратат
Вид збор: Глагол, свршен
Прати на разни места.
Албански: dërgoj, çoj
Прати без остаток.
Албански: dërgoj

распраќа повеќе

Види и: распрати (св.)
распраќаат
Вид збор: Глагол, несвршен
распрати

салдиса повеќе

салдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
испрати, прати, однесе
Турски: salmak
Употреба: Разговорно
Примери:
Ги салдиса децата и сега е спокоен.

салдисува повеќе

Види и: салдиса (св.)
салдисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
салдиса
Употреба: Разговорно

упати повеќе

упатат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати на или до определено место.
Албански: dërgoj

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Брзо премести, управи, испрати некаде.
Албански: dërgoj, hedh