sense - онтологија

вее повеќе

веат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
се насетува, се провлекува, се чувствува
Албански: ndjenjë
Употреба: Преносно значење

дојде повеќе

Види и: иде (несв.)
дојдат
Вид збор: Глагол, свршен
За нешта што се примаат со сетилата, се почувствува.
Албански: ndjej

допре повеќе

допрат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде до сетилата, до свеста.

души повеќе

душат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек – мириса; насетува нешто.
Албански: përshtypje
Употреба: Иронично , Преносно значење

зацеди повеќе

зацедат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зацеди) Почне да се чувствува, да се насетува.
Албански: ndjen
Употреба: Преносно значење

коби повеќе

кобат
Вид збор: Глагол, несвршен
Насетува, навестува некакво зло, несреќа.

надуши повеќе

надушат
Вид збор: Глагол, свршен
Насети, открие нешто.

наѕира повеќе

Види и: наѕре (св.)
наѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
согледува, насетува
Албански: ndjej
Употреба: Преносно значење
(се наѕира) Се забележува, се насетува.
Албански: ndjej
Употреба: Преносно значење

намириса повеќе

намирисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Насети, открие нешто.
Албански: zbuloj
Употреба: Преносно значење

напипа повеќе

напипаат
Вид збор: Глагол, свршен
По некакви знаци насети, открие нешто.
Албански: hetoj, diktoj, ndjej
Употреба: Преносно значење

насети повеќе

насетат
Вид збор: Глагол, свршен
почувствува, предосети

насетува повеќе

Види и: насети (св.)
насетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
насети

насеќава повеќе

Види и: насети (св.)
насеќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
насети, насетува

наслути повеќе

наслутат
Вид збор: Глагол, свршен
насети, предосети
Употреба: Книжевен збор

осети повеќе

осетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува нешто.
Албански: ndjej
Досети, насети нешто.
Албански: ndjej, parandjej
(се осети) се насети, се предосети
Албански: ndjej
Употреба: Безлично

пикаса повеќе

пикасаат
Вид збор: Глагол, свршен
почувствува
Албански: ndjej
Употреба: Архаизам

поднаѕира повеќе

Види и: поднаѕре (св.)
поднаѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
наѕира, насетува
Албански: parandjej

поднамириса повеќе

Види и: намириса (св.)
поднамирисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Насети, открие нешто донекаде.
Албански: ndjej
Употреба: Преносно значење

понадуши повеќе

понадушат
Вид збор: Глагол, свршен
Насети, почувствува, открие нешто донекаде.

поосети повеќе

Види и: осети (св.)
се поосетат
Вид збор: Глагол, свршен
Осети, почувствува малку, донекаде.

предосети повеќе

предосетат
Вид збор: Глагол, свршен
Однапред, пред да се случи, сети, осети, почувствува нешто.

предусети повеќе

Види и: предосети (св.)
предусетат
Вид збор: Глагол, свршен
предосети

преткаже повеќе

преткажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преткаже) Насети, предосети нешто.
Албански: parandjej

претчувствува повеќе

претчувствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има претчувство.

проѕира повеќе

проѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Насетува, почнува да сфаќа, да проникнува во нештата.
Албански: kuptpoj, ndjej
Употреба: Преносно значење

сети повеќе

сетат
Вид збор: Глагол, свршен
Испита некакво чувство.
Албански: ndijej

сетува повеќе

(се) сетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
почуваствува
Албански: ndjej
Употреба: Дијалектен збор

сеќава повеќе

Види и: сети (св.)
(се) сеќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сети) (се) чувствува.
Албански: kujtoj

слути повеќе

слутат
Вид збор: Глагол, несвршен
претчувствува, насетува
Употреба: Книжевен збор

усети повеќе

усетат
Вид збор: Глагол, свршен
почувствува
Албански: ndjej

усетува повеќе

Види и: усети (св.)
усетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
осетува, почувствува
Албански: ndjej

чувствува повеќе

чувствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сеќава, има некаков усет примен со сетилата.
Албански: sens, ndjenjë