sentence - онтологија

осуда повеќе

мн. осуди
Вид збор: Именка, женски род
пресуда
Албански: dënim, ndëshkim
Употреба: Правда

период повеќе

мн. периоди
Вид збор: Именка, машки род
Голема сложена реченица, реченична низа.
Албански: fjali
Употреба: Граматика

пресуда повеќе

мн. пресуди
Вид збор: Именка, женски род
Одлука, решение што го донесува судот по завршувањето на судскиот процес.
Албански: vendim i gjyqit, dënim, aktdënim, aktgjykim
Употреба: Правда

реченица повеќе

мн реченици
Вид збор: Именка, женски род
Јазична единица формирана од повеќе зборови подредени според граматичките правила.
Албански: fjali
Употреба: Граматика

сентенција повеќе

мн. сентенции
Вид збор: Именка, женски род
Во правото - одлука, пресуда.
Латински: sententia Албански: vendim
Употреба: Правда