settle - онтологија

досели повеќе

доселат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого да живее од едно место во друго, го насели некаде.
Албански: shpërngulem, vendosem
(се досели) Се насели, дојде да живее од едно место во друго.
Албански: vendosem, shpërngulem

зазема повеќе

заземаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Насели определена територија; зафати определен простор, место.
Албански: marr, zë

заседи повеќе

(се) заседат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане да живее подолго во едно место.
Албански: qëndroj, vendosem

засели повеќе

заселат
Вид збор: Глагол, свршен
насели
Албански: vendosem
(се засели) Се насели.
Албански: vendosem

израмни повеќе

израмнат
Вид збор: Глагол, свршен
Регулира парични обврски - подмири.
Албански: rregullon

курдиса повеќе

курдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се курдиса) се намести, се расположи
Албански: kurdisem, vendosem
Употреба: Разговорно

легне повеќе

легнат
Вид збор: Глагол, свршен
се смири, стивне
Албански: qetësoj

належи повеќе

(се) належат
Вид збор: Глагол, свршен
Лежи долго време, до задоволување.

намести повеќе

наместат
Вид збор: Глагол, свршен
(се намести) Седне, заземе место.
Албански: zë vend

насели повеќе

населат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе, смести некого да живее на некое место.
Албански: vendos, shpërngul
(се насели) Се досели, дојде да живее некаде.
Албански: shpërngul, vendos

натокми повеќе

натокмат
Вид збор: Глагол, свршен
израмни, намири
Албански: shlyej
Се натокми, се намири, се раздолжи.
Албански: shlyej

плаќа повеќе

Види и: плати (св.)
плаќаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се плаќа) Расчистува долгови.
Албански: paguaj, shlyej
Употреба: Економија , Ретко

подмири повеќе

подмират
Вид збор: Глагол, свршен
плати, исплати, врати, задоволи, среди
Употреба: Дијалектен збор

поднамести повеќе

Види и: намести (св.)
поднаместат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поднамести) Се намести, зазеде малку подобра положба.
Албански: vendosem, zë pozit më të mirë

понагласи повеќе

понагласат
Вид збор: Глагол, свршен
Среди, потсреди донекаде, до определен степен.
Албански: rregulloj
(се понагласи) Се среди, се потсреди донекаде, до определен степен.
Албански: rregulloj

понатокми повеќе

Види и: натокми (св.)
понатокмат
Вид збор: Глагол, свршен
(се понатокми) Се намири, се раздолжи со некого.
Албански: shlyej, paguaj

порамни повеќе

порамнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се порамни) Дојде до спогодба, се спогоди, се согласи.
Албански: pajtoj, merrem vesh
Употреба: Економија , Правда

порасчисти повеќе

Види и: расчисти (св.)
порасчистат
Вид збор: Глагол, свршен
За поими, сметки, прашања - разјасни, разбистри малку, донекаде.
Албански: rregulloj, paguaj, shlyej

прилегне повеќе

прилегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Легне, се намести врз нешто, налегне.
Албански: shtrihem

расплати повеќе

(се) расплатат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди парични сметки, плати се.
Албански: shlyej, bëj pages
Употреба: Економија
Примери:
Ајде да се расплатиме.

расплатува повеќе

Види и: расплати (св.)
(се) расплатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) пресметува
Употреба: Економија

расправи повеќе

расправат
Вид збор: Глагол, свршен
(се расправи) Влезе во расправија; се пресмета.
Албански: grindem
Употреба: Преносно значење

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да се развива по определен начин.
Албански: vendos

стаи повеќе

(се) стаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) (се стаи) За течност - не се движи, се сталожи, се спушта талог на дното.
Албански: vendos
(само во 3. л.) (се стаи) За болка - се смири, се сталожи.
Албански: vendos

стаи повеќе

стаат
Вид збор: Префикс
За течност - со стоење некое време даде талог.
Примери:
Се стаи кафето.
За болка - се смири.
Примери:
Ми се стаија болките.

сталожи повеќе

сталожат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сталожи) За течност - се стаи.
Албански: qëndroj
Примери:
пушти да се сталожи водата.

уталожи повеќе

уталожат
Вид збор: Глагол, свршен
наталожи, сталожи, смири
Албански: stivoj, zë lurbë
(се уталожи) се наталожи, сталожи, се смири
Албански: stivoj, zë lurbë

уталожува повеќе

Види и: уталожи (св.)
(се) уталожуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) уталожи