settlement - онтологија

порамнување повеќе

Види и: порамни (св.)
мн. порамнувања
Вид збор: Именка, среден род
Договор со кој вон судска постапка, со меѓусебно попуштање и договарање на страните, се решаваат спорните односи и се отклонуваат неизвесностите во поглед на правата и обврските.
Употреба: Правда

пресметка повеќе

мн. пресметки
Вид збор: Именка, женски род
Завршна сметка по извршена работа или по некој определен рок.
Албански: parallogari, llogaritje
Употреба: Економија

претсметка повеќе

мн. претсметки
Вид збор: Именка, женски род
Претходна приближна пресметка со која се предвидени приходите и расходите, приближна цена на чинење.
Албански: parallogari
Употреба: Економија

раздолжување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Ослободување од долгови.
Албански: kthej borxh
Употреба: Економија

расплатување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пресметување
Албански: shpagim, shlyerje
Употреба: Економија

рецесија повеќе

мн. рецесии
Вид збор: Именка, женски род
Спогодба за враќање, израмнување.
Албански: recesion
Употреба: Правда

селиште повеќе

мн. селишта
Вид збор: Именка, среден род
Населено место.
Албански: vendbanim, fshat
Употреба: Архитектура и градба
Примери:
По долината на реката се среќаваат многу стари селишта.