sew - онтологија

дошие повеќе

Види и: шие (несв.)
дошијат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде нешто со шиење, пришие.
Албански: shtoj me qepje
Изработи нешто со шиење до крај.
Албански: qep

зашие повеќе

Види и: шие (несв.)
зашијат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шие.
Албански: qep
Пришие малку згора-згора.
Албански: qep sipërfaqësisht
сошие
Албански: qep
Со шиење стави на друго место.
Албански: qep, vendos

испосошие повеќе

Види и: сошие (св.)
испосошијат
Вид збор: Глагол, свршен
Сошие повеќе нешта, сѐ.

исшие повеќе

исшијат
Вид збор: Глагол, свршен
Сошие повеќе нешта.
Албански: qep shumë
Опшие нешто по рабовите.
Албански: qep cepet

нашие повеќе

нашијат
Вид збор: Глагол, свршен
Сошие нешто во поголемо количество.
Албански: qep shumë
Сошие, пришие додаток врз нешто.
Албански: qep shtesë

пошие повеќе

Види и: шие (несв.)
пошијат
Вид збор: Глагол, свршен
Шие малку, кратко време.

сошие повеќе

Види и: шие (несв.)
сошијат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврзе, соедини со шиење.
Албански: qep
Изготви со шиење.
Албански: qep
Затвори рез, рана со шиење.
Албански: qep
Употреба: Медицина

чатиса повеќе

чатисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Во кројачкиот занает - сошива, спојува.
Употреба: Разговорно

чатисува повеќе

Види и: чатиса (св.)
чатисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
чатиса

шие повеќе

шијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изработува, прави нешто со шиење; има дадено нешто да се прави со шиење, му се прави нешто со шиење.
Албански: përpunon
(се шие) Се прави фустан, костум, облека со шиење.
Албански: përpunon
(ми, му, ѝ се шие) Му се прави фустан, костум итн.
Албански: përpunoj