shame - онтологија

бламажа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
срамота
Француски: blamage

бламира повеќе

бламираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Осрамоти, осрамотува некого, предизвика, предизвикува чувство на срам.
Француски: blâmer Албански: komprometoj, turpëroj
(се бламира) се осрамоти, се осрамотува
Француски: blâmer Албански: komprometohem, turpërohem

брука повеќе

Види и: бронка (ж.)
мн. бруки
Вид збор: Именка, женски род
срам
Српски: брука
Употреба: Дијалектен збор

жиг повеќе

мн. жигови
Вид збор: Именка, машки род
Срам, лош белег врз името, врз личноста.
Албански: turp
Употреба: Преносно значење

зазира повеќе

Види и: зазре (св.)
зазираат
Вид збор: Глагол, несвршен
зазре

зазор повеќе

мн. зазори
Вид збор: Именка, машки род
срам
Албански: turp

зазре повеќе

зазрат
Вид збор: Глагол, свршен
Сети зазор.

леќе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
срам, срамота
Албански: turp
Употреба: Архаизам , Преносно значење

омаскари повеќе

омаскарат
Вид збор: Глагол, свршен
Осрамоти некого.
Турски: maskara Албански: turpëroj
Употреба: Разговорно
(се омаскари) Се осрамоти пред некого.
Албански: turpërohem

опогани повеќе

опоганат
Вид збор: Глагол, свршен
осрамоти, извалка
Албански: turpëroj, ndyj
Употреба: Преносно значење

осрамоти повеќе

осрамотат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе некому срам, срамота.
Албански: turpëroj
(се осрамоти) Направи нешто што предизвикува срам.
Албански: turpëroj

оцрни повеќе

оцрнат
Вид збор: Глагол, свршен
посрами, усрами
Албански: nxij, turpëroj
Употреба: Преносно значење

подзасрами повеќе

Види и: засрами (св.)
подзасрамат
Вид збор: Глагол, свршен
Засрами некого малку, во извесна мера.
Албански: turpëroj
(се подзасрами) Се засрами малку.
Албански: tupërohem pak

посрами повеќе

посрамат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почувствува срам.
Албански: turpëroj, mbarroj
(се посрами) Почувувствува срам, се засрами.
Албански: turpërohem, mbarrohem

посрамоти повеќе

Види и: срамоти (несв.)
посрамотат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе некому срам.
Албански: turpëroj, mbarroj
(се посрамоти) Направи нешто од што почувствува срам.
Албански: turpëroj, mbarroj

прослави повеќе

прослават
Вид збор: Глагол, свршен
(се прослави) Стане познат по лошо; се посрамоти.
Албански: i famshëm nga turpi
Употреба: Иронично , Преносно значење

резил повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
срамота
Турски: rezil
Употреба: Разговорно
Примери:
Стане за резил - се осрамоти.

резилак повеќе

мн. резилаци
Вид збор: Именка, машки род
резил, срамота
Турски: rezillik
Употреба: Разговорно

резилење повеќе

резилењето
Вид збор: Именка, среден род
(се) резили
Употреба: Разговорно
Примери:
Какво е тоа резилење.

резили повеќе

резилат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого за резил, срамоти.
Албански: reziloj, turpëroj
Употреба: Разговорно
Примери:
Немој да го резилиш, зашто ќе те истепа.

свинштина повеќе

мн. свинштини
Вид збор: Именка, женски род
ниска, долна, подла постапка
Албански: turp, flliqësi
Употреба: Преносно значење , Разговорно

срам повеќе

мн. срамови
Вид збор: Именка, машки род
Непријатно чувство предизвикано од лоша постапка.
Албански: turp
Чувство на стеснување пред некого.
Албански: turp

срамеж повеќе

Види и: срам (м.)
(едн.) срамежот
Вид збор: Именка, машки род
срам
Употреба: Ретко
Примери:
Тој нема срамеж.

срамење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) срами

срами повеќе

Види и: срам (м.)
срамат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кори за нешто, засрамува.
Албански: turpërohet
бесчести, скверни
Албански: turp
Употреба: Разговорно
(се срами) Испитува чувство на срам.
Албански: turp
(се срами) се срамоти
Албански: turpërohet

срамота повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Срам, бесчесност; дело што навредува.
Албански: turp

срамотење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) срамоти
Примери:
Срамотење на другарите.

срамоти повеќе

Види и: срами (несв.)
срамотат
Вид збор: Глагол, несвршен
срами
Албански: mbarroj, turpëroj
Примери:
Не срамоти го детето.
(се срамоти) се осрамотува
Албански: turpërohem, mbarrohem

срамотија повеќе

Види и: срамота (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
срамота
Албански: turp, mbarre
Употреба: Разговорно
Примери:
(разг.) Самотија - срамотија.

срамотилак повеќе

мн. срамотилаци
Вид збор: Именка, машки род
срамота
Употреба: Разговорно
Примери:
(разг.) Простотилак - срамотилак.

срамува повеќе

Види и: срами (несв.)
срамуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
срами
Албански: mbarroj, turpëroj
Примери:
Така уште повеќе го срамуваш детето.
(се срамува) се срами
Албански: mbarrohem, turpërohem
Примери:
Воопшто не се срамува.

срамување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
срамење

усрами повеќе

усрамат
Вид збор: Глагол, свршен
засрами
Албански: turpënoj
посрамоти
Албански: turpënoj
(се усрами) се засрами
Албански: turpënoj
(се усрами) се посрамоти, се посрами
Албански: turpënoj