sharp - онтологија

бистар повеќе

бистриот
Вид збор: Придавка
Што гледа јасно.
Албански: /i kthjellët

врл повеќе

врли
Вид збор: Придавка
Лут, јак вкус.
Албански: i fortë, therrës
Употреба: Гастрономија

заострен повеќе

Види и: заостри (св.)
заострениот
Вид збор: Придавка
Што е остар.

лут повеќе

лути
Вид збор: Придавка
За оружје - што е остро, што добро сече, убива.
Албански: i mprehtë
Употреба: Народна поезија
За време - што е непријатно студено, остро.
Албански: i ashpër

наострен повеќе

Види и: наостри (св.)
наострени
Вид збор: Придавка
Што не е тап.

остар повеќе

остри
Вид збор: Придавка
Што е со тенок врв, раб, крај што може да боде, да сече.
Што е со тенко сечило.
За ветер, воздух, болка, студ - што дејствува како да сече, многу силен.
Што е силно пројавен, изразен.
За завој, кривина - што нагло врти, го менува правецот.

остричок повеќе

остричкиот
Вид збор: Придавка
остар

резлив повеќе

резливиот
Вид збор: Придавка
За сечило - што сече добро.
Албански: i mprehtë

резок повеќе

Види и: резлив (прид.)
реска
Вид збор: Придавка
остар

серт повеќе

Вид збор: Придавка
лут, остар, жесток, строг
Турски: sert
Употреба: Неменлив збор , Разговорно
Примери:
Серт жена.

сертлија повеќе

Вид збор: Придавка
серт
Употреба: Неменлив збор

шилест повеќе

шилестиот
Вид збор: Придавка
Што е со остар врв; што е изострен на крајот како шило.