shell - онтологија

гранатира повеќе

гранатираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Гаѓа, уништува со гранати.
Употреба: Воен термин

карабина повеќе

мн. карабини
Вид збор: Именка, женски род
Ѕидана куќа, без внатрешна и надворешна доработка.

корупка повеќе

мн. корупки
Вид збор: Именка, женски род
Оклоп на желка.
Албански: lëvozhgë, kafkull

лупи повеќе

лупат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лупи) За пиле - излегува од лупешката на јајцето.
Албански: zhvoshk, qëroj

лушпа повеќе

мн. лушпи
Вид збор: Именка, женски род
Кора со која е обвиткан плодот на овошките, семето, јајцата и друго.
Албански: lëvozhgë

опстрелува повеќе

опстрелуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши стрелба врз нешто, врз некоја цел.
Албански: zjarr me armë
Употреба: Воен термин

панцир повеќе

мн. панцири
Вид збор: Именка, машки род
Тврдиот надворешен покров кај некои животни (желки).
Германски: Panzer Албански: mburoj, kafkull
Употреба: Зоологија

раковина повеќе

мн. раковини
Вид збор: Именка, женски род
Тврдиот заштитен покров на некои животни - рак, полжав и сл.
Употреба: Зоологија

чашурка повеќе

мн. чашурки
Вид збор: Именка, женски род
школка
Албански: predhë
Употреба: Биологија

черупка повеќе

мн. черупки
Вид збор: Именка, женски род
корупка, лушпа
Бугарски: черупка
Употреба: Дијалектен збор

школка повеќе

мн. школки
Вид збор: Именка, женски род
Самиот тој оклоп.
Албански: kafkull