shoe - онтологија

иминии повеќе

иминиите
Вид збор: Именка, множина
кондури, чевли
Употреба: Дијалектен збор

кондура повеќе

мн. кондури
Вид збор: Именка, женски род
чевел
Турски: kundura
Употреба: Разговорно

обувало повеќе

мн. обувала
Вид збор: Именка, среден род
обувки
Албански: këpucë

обувка повеќе

мн. обувки
Вид збор: Именка, женски род
(обично во мн.) Предмети од кожа или од друг материјал што служат за обување и заштита на нозете од студ, вода, повреди итн.
Употреба: Општество

чевел повеќе

мн. чевли
Вид збор: Именка, машки род
обувка

чевла повеќе

Види и: чевел (м.)
мн. чевли
Вид збор: Именка, женски род
чевел
Употреба: Дијалектен збор

чевле повеќе

Види и: чевел (м.)
мн. чевлиња
Вид збор: Именка, среден род
чевел
Употреба: Деминутив

чевличе повеќе

Види и: чевла (ж.)
мн. чевличиња
Вид збор: Именка, среден род
чевла
Употреба: Деминутив

чевол повеќе

Види и: чевел (м.)
мн. чевли
Вид збор: Именка, машки род
чевел
Употреба: Дијалектен збор