shop - онтологија

дуќан повеќе

мн. дуќани
Вид збор: Именка, машки род
Мала, занаетчиска работилница што служи и како продавница за сопствените производи.
Турски: dükkân Албански: dyqan
Употреба: Економија
продавница
Албански: shitore
Употреба: Економија

кооперација повеќе

мн. кооперации
Вид збор: Именка, женски род
селска продавница
Албански: koperativë
Употреба: Економија , Разговорно

магаза повеќе

мн. магази
Вид збор: Именка, женски род
продавница, дуќан
Албански: shitore, dyqan
Употреба: Архаизам

магазин повеќе

мн. магазини
Вид збор: Именка, машки род
продавница, дуќан
Албански: dyqan
Употреба: Економија

мануфактура повеќе

мн. мануфактури
Вид збор: Именка, женски род
Продавница за ракотворби.
Албански: shitore manifakture
Употреба: Економија , Разговорно

маркет повеќе

мн. маркети
Вид збор: Именка, машки род
Продавница, обично самопослуга.
Албански: market, shitore
Употреба: Економија

продавница повеќе

мн. продавници
Вид збор: Именка, женски род
Просторија каде што се продава стока.
Албански: shitore
Употреба: Економија