short - онтологија

кратко повеќе

Вид збор: Префикс
Како прв дел од сложенка значи дека тоа што е именувано cо вториот дел е кратко: кратковечен, краткотраен.

краток повеќе

кратки
Вид збор: Придавка
Мал по должина.
Што трае малку време, што не трае доволно долго.

кус повеќе

куси
Вид збор: Придавка
краток
Албански: i shkurtë
Што е низок, што е мал по раст.
Албански: i shkurtë
Што е без опаш.
Албански: pa bisht

кускав повеќе

кускавиот
Вид збор: Придавка
Што е кус, кусичок.

кускулест повеќе

кускулестиот
Вид збор: Придавка
Што е малечок, ситен по раст.

кусо повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенка со значење дека тоа што е искажано во вториот дел е кусо по должина или по траење.

кусок повеќе

Види и: кус (прид.)
кускиот
Вид збор: Придавка
кус

кусометражен повеќе

кусометражни
Вид збор: Придавка
Само во изразот: кусометражен филм - филм што трае покусо од вообичаеното.
Употреба: Сцена

ситен повеќе

ситна
Вид збор: Придавка
за чекор, од, оро
Албански: i shkurt

снизок повеќе

Види и: низок (прид.)
сниска
Вид збор: Придавка
За човек - мал по бој.
Примери:
Снизок и плеќест војник.

сунизок повеќе

суниска
Вид збор: Придавка
низок, малецок
Примери:
Суниски куќурки.