shorten - онтологија

апсигува повеќе

апсигуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
скрати, скуси, одземе
Германски: abziehen
Употреба: Дијалектен збор

закуси повеќе

закусат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да куси, да смалува нешто.
Албански: shkurtoj
(се закуси) Почне да се намалува.
Албански: shkurtoj

кастри повеќе

кастрат
Вид збор: Глагол, несвршен
Скуси, ограничи нешто.
Албански: shkurtoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

крати повеќе

кратат
Вид збор: Глагол, несвршен
куси
Албански: shkurtoj

куси повеќе

кусат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави кус или покус, скратува, смалува.
Албански: shkurtoj
(се куси) Се намалува, станува сѐ помалку.
Албански: shkurtohet

одземе повеќе

одземат
Вид збор: Глагол, свршен
скуси, намали
Албански: shkurtoj, zvogloj

подреже повеќе

подрежат
Вид збор: Глагол, свршен
Со режење скрати, потсече нешто.

поскуси повеќе

Види и: скуси (св.)
поскусат
Вид збор: Глагол, свршен
Скуси малку, донекаде.
Албански: shkurton
(се поскуси) Се скуси малку, донекаде.
Албански: shkurtohet pak

поткастри повеќе

Види и: кастри (несв.)
поткастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Исече, потсече, скуси малку нешто.
Албански: pres, shkurtoj
Употреба: Преносно значење

поткуси повеќе

поткусат
Вид збор: Глагол, свршен
Скуси, скрати одоздола; направи малку покусо, пократки.
Албански: shkurtoj
Скрати, скуси малку нешто (плата, надомест).
Албански: shkurtoj
Употреба: Преносно значење

потскрати повеќе

Види и: скрати (св.)
потскратат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрати, скуси одоздола.
Направи да биде нешто малку пократко, покусо.

прекрати повеќе

прекратат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - наполни слободно време, направи нешто за да мине времето.
Албански: shkurtoj

скастри повеќе

скастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрати нешто во извесна мера.
Албански: shkurtoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ни го скастрија буџетот.

скрати повеќе

скратат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане кратко или пократко.
Албански: shkurtoj
(се скрати) Стане кратко или пократко.
Албански: shkurtër

скратува повеќе

Види и: скрати (св.)
(се) скратуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скрати

скуси повеќе

скусат
Вид збор: Глагол, свршен
скрати
Албански: shkurtoj
(се скуси) се скрати
Албански: shkurtohet

сократи повеќе

(се) сократат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) скрати, (се) скуси

сократува повеќе

Види и: сократи (св.)
(се) сократуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скратува, (се) скусува