show off - онтологија

бендери повеќе

(се) бендерат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се перчи, се прави важен: се качува на високо.
Примери:
Тој се бендереше, без срам, пред туѓинците.

испофали повеќе

испофалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испофали) Се пофали многу.
Албански: lëvdëroj shumë

коцори повеќе

(се) коцорат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се перчи, се прави важен.

курчи повеќе

(се) курчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се прави важен, се чалами, се дува.

наперчи повеќе

(се) наперчат
Вид збор: Глагол, свршен
Се направи важен, покаже надменост, се надуе, се вообрази.

пиштоли повеќе

(се) пиштолат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) перчи
Употреба: Разговорно

сили повеќе

силат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сили) Се перчи со својата сила.

фодули повеќе

(се) фодулат
Вид збор: Глагол, несвршен
се гордее
Албански: krenohem
Употреба: Разговорно

чатали повеќе

(се) чаталат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се прави претерано важен.