shriek - онтологија

врека повеќе

врекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За животно - испрекинато пушта глас, се огласува.
Албански: bërtas, piskas
Употреба: Зоологија

заграка повеќе

загракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вреви, да вреска.
Албански: piskas
Употреба: Преносно значење

клик повеќе

мн. кликови
Вид збор: Именка, машки род
извик, восклик
Албански: britmë, klithë
Употреба: Поетски збор
Гласови на некои птици.
Албански: klithë
Употреба: Зоологија , Поетски збор

креска повеќе

крескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птици - испушта остар, висок и рапав глас.
Албански: sokëllij
Вика со висок, пискав или засипнат глас.
Албански: sokëllij, piskas

крик повеќе

мн. крикови
Вид збор: Именка, машки род
Cилен, остар извик (од болка, страв, ужас, од големо изненадување).
Албански: britmë, piskam
Остар, cилен, краток и висок глас на птица.
Албански: krekosje

крика повеќе

крикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта крикови.

крикне повеќе

крикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти остар и непријатен глас (за птица).
Албански: sokëllij

наврека повеќе

(се) наврекаат
Вид збор: Глагол, свршен
За дете, човек - се наплака, се навика.
Албански: vikat, sokëllij
Употреба: Иронично

писка повеќе

пискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта писок.
Албански: klithë, piskas

пискливост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пискив

пискот повеќе

Види и: писок (м.)
мн. пискоти
Вид збор: Именка, машки род
писок
Примери:
Пискоти се слушаа.

писне повеќе

писнат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно спишти, вреска со продорен глас.
Албански: bërtas, vikas

писок повеќе

мн. писоци
Вид збор: Именка, машки род
пискот
Албански: piskam

разбаботи повеќе

разбаботат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Почне гласно да зборува, да вреви.
Албански: bërtas
Употреба: Преносно значење

цвили повеќе

цвилат
Вид збор: Глагол, несвршен
За некои птици - пишти, писка.
Албански: vikat
Употреба: Зоологија

цика повеќе

Види и: цикне (св.)
цикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цикне

цикне повеќе

цикнат
Вид збор: Глагол, свршен
викне, писне, ревне
Албански: piskat, klith
Употреба: Преносно значење

црека повеќе

црекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се дере, вриска, пишти
Примери:
Вечно црекаат во дворот.

црекало повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Лице што црека многу.

црекне повеќе

Види и: црека (несв.)
црекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрекна, врисна, писна.
Албански: piskat, sokëllij
Примери:
Беше тишина освен што ќе црекнеше некој одвреме-навреме.

црекнува повеќе

Види и: црекне (св.)
црекнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрекнува
Албански: piskat