sick - онтологија

заболен повеќе

Види и: болен (прид.)
заболени
Вид збор: Придавка
Што е болен од нешто.
Употреба: Медицина

недобар повеќе

недобриот
Вид збор: Придавка
слаб, болникав

немошен повеќе

Види и: немоќен (прид.)
немошниот
Вид збор: Придавка
болен, болникав

ранлив повеќе

ранливи
Вид збор: Придавка
Кој има рани на себе.
Примери:
Ранлива снага.

растроен повеќе

растроениот
Вид збор: Придавка
Приведен во ненормална, болна состојба.