sift - онтологија

доистреби повеќе

Види и: истреби (св.)
доистребат
Вид збор: Глагол, свршен
Истреби, исчисти нешто сосема, до крај.
Албански: pastroj, çfaros

доцеди повеќе

Види и: цеди (несв.)
доцедат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со цедењето на течна супстанција низ цедило.
Албански: shtrydh deri në fund

засее повеќе

Види и: сее (несв.)
засеат
Вид збор: Глагол, свршен
Сее малку, во мала количина.
Албански: shoshit, sit
Употреба: Гастрономија

истреби повеќе

истребат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со требење, со чистење на нешто.
Албански: pastroj, çlir

отсева повеќе

Види и: отсее (св.)
отсеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
отсее

отсее повеќе

отсеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исее определена, извесна количина, колку што треба.

подистреби повеќе

Види и: истреби (св.)
подистребат
Вид збор: Глагол, свршен
Истреби, исчисти нешто во некоја мера, донекаде, колку што е можно.
Албански: zhduk
Истреби, уништи до некаде, во некоја мера.
Албански: shkatërron

поисее повеќе

Види и: исее (св.)
поисеат
Вид збор: Глагол, свршен
Посее, исее брашно (жито, песок) малку.

поистреби повеќе

Види и: истреби (св.)
поистребат
Вид збор: Глагол, свршен
Истреби малку или уште малку.
Албански: pastroj, shoshit

пресее повеќе

пресеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчисти со сеење.
Албански: shoshit, sit
Одново исчисти со сеење.
Албански: sit, shoshit
Употреба: Ретко

прецеди повеќе

прецедат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцеди течност низ цедилка.
Повторно исцеди.
Каже нешто кратко и полугласно со лутина или со презир.

просее повеќе

Види и: сее (несв.)
просеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исее брашно, песок низ сито, решето и сл.

процеди повеќе

процедат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцеди течност низ нешто.
Албански: kulloj, filtroj

треби повеќе

требат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чисти, исфрла камчиња, расипана зрна и други странични предмети од вариво, од бунар и сл.
Албански: shoshit, qëroj

цее повеќе

цеат
Вид збор: Глагол, несвршен
просева, отсева
Употреба: Дијалектен збор