silent - онтологија

безвучен повеќе

безвучни
Вид збор: Придавка
Безгласен, бесшумен, тивок.

нем повеќе

неми
Вид збор: Придавка
Што не е изразен со зборови, гласно.
тивок, бесшумен

неразговорлив повеќе

неразговорливиот
Вид збор: Придавка
Што не сака многу да говори, да зборува.

нечуен повеќе

нечуениот
Вид збор: Придавка
Што не се cлуша или што тешко, одвај може да се чуе.

празен повеќе

празни
Вид збор: Придавка
Што е без знаци на живот, што е неподвижен.

тивок повеќе

тивки
Вид збор: Придавка
Бесшумен или скоро бесшумен; исполнет со тишина.
Албански: i heshtur
Што е без врева, без поголемо и шумно движење.
Албански: i qetë

тих повеќе

Види и: тивок (прид.)
тихиот
Вид збор: Придавка
тивок
Употреба: Поетски збор

ќутлив повеќе

ќутливиот
Вид збор: Придавка
молчалив
Употреба: Дијалектен збор