sing - онтологија

допее повеќе

допеат
Вид збор: Глагол, свршен
Пее, испее до крај.

запее повеќе

запеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пее.

изнапее повеќе

Види и: напее (св.)
(се) изнапеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се напее многу, до задоволување.

испее повеќе

Види и: пее (несв.)
испеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни песна, мелодија до крај.
Албански: këndoj deri në fund
Во црковната служба - исполни молитва.
Албански: këndoj

напее повеќе

(се) напеат
Вид збор: Глагол, свршен
Пее доволно, многу, до задоволување.

натпева повеќе

натпеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пее повеќе од друг.
Албански: këndoj më tepër
(се натпее) Се натпреварува во пеење.
Албански: garoj në këndim

отпева повеќе

отпеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
отпее
Албански: këndon
Употреба: Музика и танц

отпее повеќе

Види и: пее (несв.)
отпеат
Вид збор: Глагол, свршен
Испее песна или дел од поголемо музичко дело.
Албански: këndoj
Употреба: Музика и танц

пее повеќе

пеат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - со глас изведува мелодични тонови, умее да изведува такви тонови; професионално се занимава со пеење; исполнува оперска партија.
Албански: këndoj
Употреба: Музика и танц
За птици и некои инсекти.
Албански: këndon
Создава песни.
Албански: këndoj, kompozoj
(се пее) Се пее песна.
Албански: këndohet
Употреба: Музика и танц
(ми, му, ни, им... се пее) Има желба за пеење.
Албански: këndohet

попее повеќе

попеат
Вид збор: Глагол, свршен
Пее малку, извесно време.
Албански: këndoj pak

потпева повеќе

потпеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пее тивко, пее малку или одвреме-навреме.

потпевне повеќе

потпевнат
Вид збор: Глагол, свршен
Запее малку.

потпее повеќе

Види и: пее (несв.)
потпеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне малку да пее.

препее повеќе

препеат
Вид збор: Глагол, свршен
Одново испее.
Албански: këndoj përsëri

пропее повеќе

пропеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пее за првпат или по определен прекин.
Албански: fillon të këndon

распее повеќе

распеат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почне многу да пее.
Албански: këndon shumë
Со вежбање направи добро да звучи.
Албански: bën të këndoj
Употреба: Музика и танц
(се распее) Почне многу да пее, занесе се во пеење.
Албански: këndoj me zell
(се распее) Почне да пее слободно, без тешкотии.
Албански: këndoj lirshëm
Употреба: Музика и танц

тананика повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
потпевнува, потпева
Употреба: Разговорно