singe - онтологија

запрли повеќе

запрлат
Вид збор: Глагол, свршен
опрли
Албански: përzhit, djeg
(се запрли) се опрли
Албански: përzhitem, digjem

испрли повеќе

испрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Осмади, изгори влакна без да ја оштети кожата.
Албански: përzhis

нагори повеќе

нагорат
Вид збор: Глагол, свршен
Со горење начне, оштети малку, делумно.
Албански: djegë pak

опрли повеќе

опрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Потпали малку, на пламен, подгори.
Албански: përzhit
(се опрли) Се подгори.
Албански: djeg

прли повеќе

прлат
Вид збор: Глагол, несвршен
обгорува

смади повеќе

смадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Симина влас, нагорува, обгорува.
Примери:
Го смади месото.

смадоса повеќе

смадосаат
Вид збор: Глагол, свршен
засмади

сприли повеќе

сприлат
Вид збор: Глагол, свршен
спури, обгори